Hogyan ajándékozz okosan: Ajándékozási etikett

Hogyan ajándékozz okosan: Ajándékozási etikett

Az ajándékozás egy olyan tevékenység, amelyet szinte minden kultúrában és társadalomban gyakorolnak. Az ajándékok lehetnek jelképesek vagy értékesek, de mindkét esetben fontos, hogy az ajándékozás során tiszteletteljesen és udvariasan járjunk el. Az ajándékozási etikettnek számos alapelvére van szükség ahhoz, hogy az ajándékozás pozitív és örömteli élmény legyen mindenki számára.

 

Itt van néhány szempont, amivel még különlegesebbé tudod tenni az ajándékozást:

  • Az első az ajándékok kiválasztása. Az ajándékot olyan személyesnek és figyelmesnek kell lennie, amennyire csak lehet. Gondoljuk át, mi az ajándékozott érdeklődésének középpontjában, milyen hobbija vagy szenvedélye van, és ennek megfelelően válasszunk ajándékot. Az ajándékozás nem arról szól, hogy csak azért adunk valamit, mert adnunk kell, hanem arról, hogy valami olyat adjunk, ami az ajándékozottnak tényleg örömet okoz. Ha nem tudjuk mi lenne a megfelelő számára, kérdezzük meg egy közeli barátját, esetleg családtagját.

 

  • A második az ajándék csomagolása. Az ajándék csomagolása nem csak az ajándék értékét növeli, hanem segít abban is, hogy az ajándék ünnepélyes és különleges legyen. Válasszunk szép csomagolópapírt, díszítsük virágokkal vagy szalagokkal, és ne felejtsük el a kísérőkártyát sem. Az ajándék kísérőkártyájának fontos szerepe van abban, hogy még személyesebbé tegyük az ajándékot, vagy leírjuk a bennünk lévő érzéseket.

 

  • A harmadik az ajándék átadása. Az ajándék átadása során legyünk figyelmesek az ajándékozott reakciójára. Ne felejtsük el kifejezni az ajándékozott iránti tiszteletünket és szeretetünket. Ha az ajándékot postán küldjük, fontos, hogy megfelelő csomagolást használjunk, és hogy időben elküldjük az ajándékot, hogy elérje az ajándékozottat az ünnep vagy az esemény előtt.

 

  • A negyedik az ajándék fogadása, ami szintén része az ajándékozási etikettnek. Az ajándékozottnak köszönetet kell mondania az ajándékért, és érdemes azonnal kibontani, ha lehet. Az ajándékot érdemes megnézni, és amennyiben valami probléma merülne fel vele, például rossz méretű a pulcsi, esetleg egy egyedi ajándék esetében nem megfelelő dátum, név szerepel rajta, jelezzük tisztelettudóan az ajándékozónak, hogy később ne úgy gondolja, hogy azért nem hordjuk a pulcsit, mert nem tetszik nekünk, miközben tetszik, csak nem jön ránk.:)

 

Az ajándékozási etikett követése segít abban, hogy az ajándékozás pozitív élmény legyen mind a ajándékozó, mind az ajándékozott számára. Ha betartjuk ezeket az alapelveket, az ajándékozás egy személyes és kifejezetten figyelmes módja lehet annak, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket mások iránt.

 

Ha esetleg van valami vicces sztorid ajándékozással kapcsolatban, itt lent tudsz írni kommentet, amit szívesen olvasnék!:)

Vissza a blogba

1 hozzászólás

Szia!:)
Mikor közeledett a húgom 16. születésnapja, én, mint a nagytestvér, szerettem volna valami igazán különleges ajándékot venni neki. Végül kitaláltam a tökéletes ajándékot, (persze az üveg boron kívül, amit imád)és egy egyedileg megtervezhető fotókollázst készíttettem neki. A gond csak az volt, hogy én hülye elfelejtettem szólni a futárnak, hogy ne csengessen mikor megérkezik a csomaggal, hanem hívjon mielőtt megérkezik, hogy le tudjak menni a lakás elé átvenni a képet. Na, és ennek következtében úgy alakult, hogy a húgom a szülinapja előtt 3 nappal már kezébe is vehette az ajándékot, csakhogy nem tőlem, hanem egyenesen a futártól. Még az volt a szerencse, hogy előre kifizettem a csomagot, így az árát legalább nem tudta meg…

Kis Rozália

Hozzászólás írása